Niektórzy ludzie przypominają sobie o zgromadzonej tkance tłuszczowej 1-2 miesiące przed wakacjami, inni rozpoczynają walkę w styczniu. Najwięksi desperaci pytają na forach dyskusyjnych, czy da się „zrobić formę” przez miesiąc. Spotyka się również osoby, które chcą się pochwalić przed rodziną świetną sytuacją, nierzadko widać ogłoszenia dotyczące [...]
[...] stężenie wolnych kwasów tłuszczowych (WKT/FFA) i niektórych hormonów Wyniki W porównaniu z normalną dietą, dieta ketogeniczna powodowała: zwiększenie VO2 max zmniejszenie stosunku wymiany oddechowej (RER) przesunięcie progu mleczanowego w kierunku większych obciążeń wysiłkowych stężenia LA we krwi były niższe przed, w trakcie i po [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] w zakresie stężeń cholesterolu i ilości tłuszczu w ciele. Dr Jennifer Rayner dodaje: „diety niskokaloryczne wywołują korzystne adaptacje metaboliczne takie, jak zmniejszenie otłuszczenia wątroby i poprawę glikemii. Powinny także usprawniać pracę serca. Tymczasem okazało się, iż w pierwszym tygodniu stosowania diety serce [...]
[...] lepszą kontrolę łaknienia. 4. SFD Ashwagandha Sport+ Ashwagandha stała się suplementacyjnym hitem, ze względu na silne działanie tonizujące. Działanie suplementu pozwala na zmniejszenie napięcia nerwowego. Mniejszy stres przekłada się na poprawę wielu aspektów życia. Suplement działa relaksacyjnie, sprawia, że nie reagujemy silnie emocjonalnie [...]
[...] z sauny), ilością glikogenu, stosowaniem środków o działaniu diuretycznym itd. Niekoniecznie redukcja musi polegać na szybkim spadku wagi ciała, bardziej chodzi o zmniejszenie obwodów kluczowych partii. Zbyt szybkie zmniejszanie się wagi ciała też nie jest dobre, może świadczyć o zbyt restrykcyjnej diecie, za małej ilości protein w [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
[...] ćwiczeń, zmniejszą przyrosty masy mięśniowej (aeroby nieznacznie, interwały znacząco). Aeroby i interwały wykonywane przed treningiem siłowym mają gigantyczny wpływ na zmniejszenie tempa rozwijanej siły, co ma kluczowe znaczenie dla zawodników podnoszenia ciężarów, rzucających oszczepem, bokserów, tajbokserów, zapaśników, rzucających [...]
[...] u osób skarżących się na zmęczenie i charakteryzujących się niedoborem żelaza (jednak bez występującej anemii), po podaniu suplementacji doustnej lub dożylnej, może nastąpić zmniejszenie odczucia zmęczenia, poprawa funkcji poznawczych oraz nastroju. Żelazo a niedokrwistość chorób przewlekłych Niedokrwistość chorób przewlekłych jest drugim co do [...]
Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]
Temat odchudzania powraca głównie, gdy robi się gorąco. Był taki okres, że zdawałoby się, że ekstremalna dieta to najlepszy sposób na zrzucenie kilogramów. Całe szczęście na dzień dzisiejszy większość zdaje sobie sprawę z tego, że to niezdrowe podejście i tak naprawdę prędzej nas doprowadzi do tzw. efektu jo-jo, zaburzeń odżywiania lub innych [...]
Aktualizacja 31.05.2021 Wybór odpowiedniej kreatyny na cykl jest kluczowym elementem jego powodzenia. Pomimo tego, że poszczególne formy działają podobnie (podstawą przecież ciągle jest kreatyna), jednak często dodatek substancji aktywnej, pozwala na uzyskanie większych korzyści, które przełożyć się mogą na efekt końcowy suplementacji. Kreatyna [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
[...] choroby układu sercowo-naczyniowego, czy też choroby metabolicznej, jak insulinooporność i cukrzyca. Trzymaj dietę Redukcja tkanki tłuszczowej przekłada się bezpośrednio na zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Zadbaj więc o odpowiednią podaż kalorii w diecie i wybieraj jak najwięcej produktów nieprzetworzonych. Warto zadbać o odpowiednią [...]